News
Ce Tradiții și Obiceiuri Trebuie Respectate în Ziua Sfântului Vasile?
Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în biserica ortodoxă pe 1 ianuarie, în prima zi a Noului An. Este unul dintre cei mai importanți sfinți și teologi în cultul creștin, considerat păzitor de duhuri rele, dar și ocrotitorul săracilor. Astăzi, în întreaga țară oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Praznicul de Sfântul Vasile este prima mare sărbătoare din an, trecut cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. S-a născut în Cezareea Capadochiei din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate. Iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie.
A murit în ziua de 1 ianuarie a anului 379, când încă nu împlinise 50 de ani, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare. Originea numelui Vasile nu este clară, însă una dintre variantele acceptate este aceea că numele provine din grecescul “basileios”, care înseamnă “regal” și care a fost format de la substantivul comun “basileus”, care înseamnă “rege” sau “conducător.