Business
Premierul Moldovei denunță Rusia pentru criza din Transnistria: Alianța cu Moscova duce la tradare și izolare
Criza de securitate din Moldova a fost accentuată de decizia Rusiei de a întrerupe furnizarea de gaze naturale către zeci de mii de locuitori din Transnistria, a declarat premierul Dorin Recean vineri. Premierul a subliniat că Rusia a trădat și izolat regiunea separatistă, arătând astfel consecințele pentru toți aliații săi, potrivit Reuters. Fluxurile de gaze rusești către Europa Centrală și de Est, prin Ucraina, au fost oprite la sfârșitul anului 2024, când Kievul a refuzat să continue colaborarea cu Moscova. Moldova intenționează să-și asigure necesarul de energie prin producție internă și importuri, însă Transnistria a fost afectată puternic, chiar dacă are legături strânse cu Rusia.
Recean a atras atenția că Rusia, prin acțiunile sale, riscă să destabilizeze Moldova și să aducă la putere forțele pro-ruse, transformând teritoriul într-o amenințare pentru Ucraina, cu care are o frontieră comună de 1.200 km. Moldova, cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, a devenit punctul central al atenției după invazia Rusiei în Ucraina, în contextul unei creșteri a tensiunilor dintre Moscova și Occident. Președintele Maia Sandu, susținută de Uniunea Europeană, a câștigat un al doilea mandat la alegerile de anul trecut și s-a angajat să consolideze reformele și democratizarea. Moldova urmează să organizeze alegeri parlamentare în vara acestui an.
Transnistria, cu o populație preponderent rusofonă, s-a separat de Moldova în anii '90 și a primit gaze rusești prin Ucraina. Moldova, la rândul său, importa majoritatea energiei electrice din Transnistria, însă, cu întreruperea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, Chișinăul a găsit soluții alternative, inclusiv importuri de energie electrică din România. Guvernul moldovean a asigurat că va ajuta regiunea separatistă cu soluții energetice alternative, dacă aceasta va accepta sprijinul.