News
Descoperă tradițiile uimitoare de Anul Nou 2025 și de ce sunt atât de importante pentru fiecare cultură
Momentul schimbării în Noul An este sărbătorit în întreaga lume printr-o varietate de evenimente, tradiții și obiceiuri care aduc oamenii împreună într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie. Aceasta este o noapte cu o semnificație profundă pentru fiecare națiune, dar și un moment propice pentru superstiții la nivel global.
Stabilirea datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. În trecut, pentru unele culturi antice din emisfera nordică, anul nou începea pe 1 martie. Cuvântul "Revelion" provine din limba franceză ("réveillon") și se referă la o masă festivă, nocturnă, ce se ținea la orele 2 sau 3 dimineața. Ospățul de Revelion era bogat, cu diverse preparate, focuri de artificii și petreceri, iar oamenii se distrau pentru a avea noroc tot anul.
Tranziția în Noul An este marcată în întreaga lume, fiecare țară având modul său specific de a sărbători. În România, tradițiile frumoase includ grupurile de tineri care colindă casele oamenilor pentru a le ura tot binele cu cele mai frumoase colinde precum "Plugușorul" sau "Sorcova". În ajunul Anului Nou sau chiar în noaptea de Revelion, în diverse regiuni ale țării, tinerii merg cu Plugușorul, un obicei străvechi de a ura recolte bogate în noul an.