autor: Alina Georgescu Alllinna@gmail.com
Postat: 29.12.2024 , 07:11 am

News

Riscuri majore la munte! Ce sfaturi esențiale oferă salvamontiștii pentru iubitorii de drumeții montane

Specialiștii în salvare montană din Brașov au pregătit o serie de recomandări vitale pentru cei care aleg să se aventureze pe traseele montane în această perioadă cu risc de avalanșe. Pentru a evita situațiile periculoase, cei care părăsesc zonele amenajate trebuie să fie echipați corespunzător, să nu meargă singuri și să fie atenți la semnele care indică un posibil pericol de alunecare a zăpezii. Echipa Salvamont Brașov oferă sfaturi esențiale pentru turiștii care se îndreaptă spre munte, cu scopul de a minimiza riscurile și de a preveni incidentele, având în vedere că există un risc semnificativ de avalanșă în anumite zone montane.

În primul rând, pasionații de munte ar trebui să consulte în mod obligatoriu prognoza nivometeorologică înainte de a porni în expediție, să-și planifice traseul, să evalueze riscurile și să fie echipați corespunzător din punct de vedere tehnic și al siguranței. „Nu uitați niciodată să purtați echipament adecvat, inclusiv îmbrăcămintea potrivită, impermeabilă și rezistentă la frig. Echipamentul necesar include: DVA – Verificați-l înainte de plecare. Toți membrii grupului ar trebui să știe cum să-l folosească; lopată de avalanșă – fabricată din material rezistent (preferabil aluminiu) pentru o eficiență maximă; sonda de avalanșă – esențială pentru localizarea victimelor în caz de urgență și rucsacul cu airbag pentru avalanșe, dacă este disponibil, poate crește șansele de supraviețuire în cazul unui alunec de zăpadă”, transmit oficialii Salvamont Brașov, conform News.ro.

Este recomandat să se evite pantele cu o înclinație de 30-45°, fiind cele mai predispuse la producerea avalanșelor. În teren, deplasarea ar trebui să se facă în grupuri mici, de maximum 4-5 persoane, menținând o distanță între membri. „Evitați să traversați pantele abrupte simultan. Dacă este necesar să traversați, faceți-o unul câte unul. Fiți atenți la zonele cu zăpadă proaspătă, zonele umbrite unde pot exista straturi instabile, sau zonele cu cornișe de zăpadă formate de vânt. Fiți vigilenți la sunetele de crăpare a zăpezii sau la trosnetul produs de stratul de zăpadă; crăpăturile vizibile în zăpadă indică instabilitate și la zonele cu zăpadă prea moale sau prea tare, ceea ce poate semnala schimbări în structura stratului”, sunt alte recomandări esențiale din partea echipei Salvamont.

Tags:   munte   avalansa   salvamont

Comentarii

Ultimele anunturi Zapp ADS

>