autor: Alina Georgescu Alllinna@gmail.com
Postat: 23.11.2024 , 07:05 am

News

Descoperă câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă pentru a avea un creier sănătos!

De câte ore de somn are cu adevărat nevoie organismul uman, în funcție de vârstă, pentru a funcționa corespunzător? Medicul pneumolog atestat în somnologie, Răzvan Lungu, a explicat că odihna este esențială pentru refacerea nivelului de energie și menținerea unei sănătăți mentale optime. Necesarul de somn zilnic variază în funcție de vârstă: bebelușii și copiii mici au nevoie de 14-17 ore de somn pe zi, adulții de 7-9 ore, iar persoanele peste 65 de ani de 6-8 ore. Este important să ținem cont că fiecare organism este diferit și adaptabil la diverse programe de somn.

Specialistul a subliniat că există persoane care pot dormi mai puțin și totuși se simt odihnite dimineața, datorită unui gen numit „Short Sleeper Gene”. Adaptabilitatea la un program de somn ține de modul în care gestionăm rutina zilnică, iar respectarea unei ore constante de culcare și trezire poate fi benefică pentru organism. Este recomandat ca ora de culcare să fie în jur de 11 seara, iar ora de trezire să varieze între 7 și 9 dimineața.

Este esențial să facem diferența între oboseală și somnolență. Oboseala apare atunci când nu am dormit suficient și resimțim moleșeală, dar nu putem adormi rapid sau somnul nu este odihnitor. Somnolența, pe de altă parte, se manifestă prin nevoia de a ațipi în diverse situații, iar dacă devine frecventă, este indicat să consultăm un medic pentru investigații suplimentare. Sănătatea creierului și a corpului nostru depinde în mare măsură de calitatea somnului pe care îl avem în fiecare noapte.

Tags:   somn   rutina

Comentarii

Ultimele anunturi Zapp ADS

>