News
Dezvăluiri Șocante! De ce a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale de către CCR. Declarațiile unui expert în drept
Fostul magistrat constituțional Tudorel Toader a explicat într-un interviu acordat postului Digi24 motivele care au stat la baza deciziei Curții Constituționale de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024. El a subliniat că votul a fost de 5 la 2, ceea ce a demonstrat că absența a doi judecători nu a influențat rezultatul deciziei. "România este o țară bazată pe respectarea legii, unde legalitatea reprezintă un principiu de importanță constituțională. Articolul 27 din legea privind alegerile prezidențiale stabilește criteriile pe care un candidat trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibil în competiția prezidențială. Este esențial să ne concentrăm asupra acestui articol, care enumeră cu rigurozitate condițiile legale de la alineatele 2 până la 8", a explicat Toader.
"Constituția prevede că demnitățile publice trebuie să fie ocupate în conformitate cu legea. Avem și articolul 37 din Constituție, care garantează dreptul de a fi ales, dar subliniază importanța respectării legii. De asemenea, articolul 40, alineatul 2, din Constituție se referă la partidele politice și organizații, subliniind că acestea trebuie să acționeze în conformitate cu principiile statului de drept și valorile naționale. Un partid sau o organizație nu poate promova activități care încalcă aceste principii, ci aceasta depinde de indivizii care le reprezintă", a continuat fostul judecător CCR.
"Chiar dacă nu cunoaștem argumentele exacte ale judecătorilor constituționali, sunt convins că acestea au fost fundamentale. Prin admiterea contestațiilor, Curtea a invalidat decizia BEC de a accepta candidatura Dianei Șoșoacă. Astfel, aceasta nu mai poate contesta decizia și a fost exclusă din cursa prezidențială. Este esențial să înțelegem că deciziile Curții Constituționale nu doar interpretează legile, ci și influențează viața politică și socială din România, care trebuie să respecte valorile constituționale. Statul de drept trebuie să fie întotdeauna protejat", a mai adăugat Toader.