News
Dezvăluiri exclusive ale Ministrului Emil Hurezeanu pentru românii din diaspora: Cum să evităm haosul în timpul alegerilor
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a atras atenția asupra pericolului ca modificările privind procesul electoral în diaspora să genereze nemulțumiri în rândul românilor și a subliniat importanța evitării unor situații de haos în timpul scrutinului. El a explicat necesitatea ajustării programului de votare în străinătate. Oficialul MAE a detaliat motivele scurtării programului de vot în diaspora. "În 2019, când mă aflam în calitate de ambasador în Germania, am intervenit pentru a permite oamenilor să voteze și după ora 21:00, inclusiv prin vot manual. Situația s-a schimbat de atunci. Există acum 3 zile de vot în diaspora - vineri, sâmbătă și duminică - și nu mai există aceleași probleme ca în 2019. În 2020, contextul s-a modificat. Există unele nemulțumiri legate de faptul că votul în străinătate nu se va putea realiza după ora 21:00, ora României. Anumite țări din Europa de Vest au fus orar suplimentar, în timp ce la Vancouver situația este diferită. Acest lucru va duce la situații în care votul nu se va putea exercita după ora 11:00 sau 12:00. De ce? Deoarece după ora 21:00, momentul în care în România votează cei mai mulți alegători, primele exit-polluri sunt prezentate, se fac primele comentarii și, în lipsa altor reglementări, s-a hotărât să nu se prelungească programul de vot în străinătate după ora 21:00, ora României, deoarece acesta ar putea fi influențat de exit-polluri și de primele comentarii, care pot fi mai mult sau mai puțin apropiate de realitatea din țară. Emil Hurezeanu a menționat că există motive reale de nemulțumire pentru români, însă a avertizat că alegerile prezidențiale nu ar trebui să devină un pretext pentru scene de haos. "Înțeleg temerile justificate ale diasporei, care sunt duble, fiind împărtășite atât de românii din țară, cât și de cei care au plecat din România și s-au stabilit mai ales în ultimele valuri de imigranți în Occident, în statele membre ale Uniunii Europene, unde se confruntă cu inflație și dificultăți economice. Există motive întemeiate pentru nemulțumirea lor. Aceste nemulțumiri trebuie gestionate, pentru a evita transformarea alegerilor într-un prilej de revoltă sau haos. Încercăm să prevenim aceste situații cu toate mijloacele disponibile", a declarat ministrul de Externe.
Guvernul a decis modificarea programului de vot la secțiile din străinătate, astfel încât secțiile situate la vest de România, care până acum se închideau mai târziu decât cele din țară, să se închidă în aceeași zi cu cele din țară, la ora 21:00, ora României. "În ziua alegerilor, duminică, 4 mai, orarul de funcționare al secțiilor de votare din străinătate va fi între ora 7:00 și ora 21:00, ora locală, cu excepția situațiilor în care se află pe fus orar care precede, la est de România, unde votul se va închide la ora 21:00, ora locală, conform practicii anterioare. În schimb, pentru secțiile aflate pe fusul orar care succede, la vest de România, votul se va închide la ora 21:00, ora României. Prin urmare, în Statele Unite, de exemplu, la o secție de votare, votul se va încheia la ora 21:00, ora României, în ziua de duminică, 4 mai", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. În situația în care la anumite secții de votare mai sunt persoane care nu au reușit să voteze până la ora 21:00, programul de vot poate fi prelungit cu maxim trei ore. Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 4 și 18 mai.