autor: Alina Georgescu Alllinna@gmail.com
Postat: 02.12.2024 , 07:50 am

News

Descoperirea uimitoare a "mierei nebune" care a făcut ravagii

Mierea nebună, cunoscută și sub numele de Deli bal, este un produs obținut din nectarul florilor de rododendron, care conține o toxină naturală cu efecte halucinogene. De-a lungul mileniilor, această miere a fost utilizată ca leac tradițional pentru diverse afecțiuni sau chiar ca stimulent sexual, conform CNN. Astăzi, această delicatesă, care poate fi periculoasă în cantități mari, este comercializată la un preț ridicat. Mierea nebună are o culoare roșu-închis asemănătoare chihlimbarului și un gust pătrunzător. Există câteva semne care indică prezența grayanotoxinei: un ușor amărui se simte în spatele dulceații mierii, iar o căldură arzătoare este resimțită în gât.

"Nu trebuie să exagerăm cu consumul. Dacă o facem, putem avea consecințe", a avertizat Hasan Kutluana, un apicultor din Turcia specializat în producția de miere nebună. "Nu provoacă halucinații, doar amețeală, scăderea tensiunii arteriale, febră ușoară, greață și dificultăți de mers." Se recomandă a consuma maxim o linguriță de miere nebună. "Trebuie să fim atenți la cantitatea de miere pe care o consumăm", a subliniat Kutluana. "Prea mult din orice este dăunător, iar în cazul mierii, aceasta este la fel de periculoasă."

Mierea nebună a adus în genunchi întregi armate. Încă din secolul al IV-lea î.Hr., liderul militar grec Xenophon menționa soldații care, trecând prin apropierea orașului Trabzon de pe coasta Mării Negre, au consumat o cantitate excesivă de miere. Rezultatul? Niciunul nu mai putea sta în picioare, cei care au gustat puțin erau ca niște oameni foarte beți, în timp ce cei care au consumat mult păreau a fi înnebuniți sau chiar muritori. Așa că toți zăceau ca o armată înfrântă, cuprinsă de deznădejde.

Tags:   turcia   ursi   medicament   apicultura   mierea nebuna   rododendron

Comentarii

Ultimele anunturi Zapp ADS

>