News
Uimitoarele fenomene meteorologice care vor lovi România în sezonul rece
Primul episod de iarnă din România a generat haos în trafic, dar și în transportul aerian și feroviar, meteorologii emițând prima avertizare de cod roșu de viscol din acest sezon. Alerte de cod portocaliu și galben sunt valabile pentru aproape toată țara, în timp ce ciclonul Bert aduce ninsoare abundentă și perturbări în vestul Europei. România a fost lovită de primul episod serios de iarnă din acest sezon, care a generat haos în trafic și în transportul aerian și feroviar. Ninsorile abundente și vânturile puternice au provocat prăbușirea unor copaci și au dus la întârzieri semnificative în transporturi, însă specialiștii transmit că „va trebui să ne așteptăm inclusiv la episoade mai severe”.
„A fost o zăpadă mai grea și întotdeauna când este o astfel de densitate a zăpezii, o zăpadă mai apoasă, evident că există și ruperi de crengi sau chiar de copaci, la care s-a adăugat și vântul foarte puternic”, a transmis Roxana Bojariu, pentru Digi24. Climatologii au explicat că vortexul polar este „o caracteristică a circulației generale atmosferei care apare mereu în sezonul rece”. „Intensitatea și poziționarea lui pot să varieze și astfel apar și influențe asupra condițiilor la suprafață. Avem de-a face cu un câmp de presiune joasă, un ciclon nord-atlantic foarte vast, care acoperă mare parte din Europa. Frontul rece ne-a abordat și evident că a venit cu temperaturi mai scăzute decât în mod normal”, spun specialiștii.
Ciclonul Bert, care a fost deja denumit de Serviciul Meteorologic Britanic, va avea un impact semnificativ asupra vestului și nord-vestului Europei. Acest ciclon nord-atlantic, care aduce cu sine vânturi puternice și precipitații abundente, va genera condiții meteo severe în zone precum Marea Britanie, Franța, Țările de Jos și Germania. „Suntem în plin sezon al furtunilor, al ciclonilor, fie ei mediteraneni sau nord-atlantici, iar acest lucru va dura chiar și până în primăvară. Practic, va trebui să ne așteptăm inclusiv la episoade mai severe. Ceea ce s-a întâmplat acum este foarte interesant, arbori doborâți de zăpadă, de fapt, zăpada fiind cu o cantitate foarte mare de apă în ea, pentru că temperaturile nu au fost totuși extraordinar de scăzute”, a adăugat Roxana Bojariu, climatolog.