Business
Motivul surprinzător pentru care Bulgaria renunță la aderarea la zona euro
Guvernul proaspăt instaurat din Bulgaria a luat decizia neașteptată de a renunța la planurile de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat că nu va solicita rapoarte speciale de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, conform Novinite.
Ultimele date publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației din Bulgaria în luna decembrie îndeplinea criteriul necesar pentru adoptarea euro, conform Tratatului de la Maastricht. Începând din decembrie 2024, inflația medie anuală din Bulgaria a fost de 2,6%. Comparativ, Lituania, Finlanda și Italia înregistrau rate ale inflației de 0,9%, 1% și respectiv 1,1%, conform Eurostat.
Analiștii consideră că rata inflației din Bulgaria se încadrează în intervalul țintă stabilit de Tratatul de la Maastricht. Conform acestui document, criteriul privind inflația este calculat pe baza ratei medii a inflației în trei state membre UE cu cea mai mică inflație. La această medie se adaugă 1,5 puncte procentuale și se stabilește plafonul la 2,5%. Cu o rată a inflației de 2,6% în Bulgaria, abaterea de la obiectiv este de doar 0,1%.
În ciuda optimismului anterior și a declarațiilor privind importanța aderării la zona euro, unii parteneri din coaliția guvernamentală au fost rezervati în privința adoptării rapide a monedei unice. Petkova a subliniat că există dificultăți financiare semnificative, anunțând un deficit de peste 3,6 miliarde de leva în primul trimestru al anului 2025. Oficialul intenționează să retragă actuala Lege a Bugetului și să prezinte un nou proiect până la data de 14 februarie, cu speranța de a limita deficitul la 3% din PIB.