News
Sebastian Burduja dezvăluie adevărul despre suveranismul energetic și contrazice „planul” lui Călin Georgescu
Sebastian Burduja examinează strategia propusă de Călin Georgescu pentru energie, criticând-o din poziția sa actuală ca responsabil cu portofoliul energetic. „Călin Georgescu afirmă că energia nu este produsă în centralele eoliene, cu toate că în prezent - exact acum - 19% din producția noastră provine de la acele turbine eoliene, care, în mod pretins, distrug totul în jur cu electromagnetismul lor reptilian. Georgescu susține că vindem resursele naturale ale țării străinilor, deși nu există nicio inițiativă în acest sens - zero - și acest lucru este interzis de Constituția României. De asemenea, el acuză că facem afaceri necinstite cu gazul românesc, cedându-l gratuit peste Prut și importându-l scump de la ucraineni, deși nu importăm nicio moleculă de gaz din Ucraina”, a scris Sebastian Burduja pe Facebook. Acesta este doctor în economie și absolvent al prestigioaselor universități Stanford și Harvard. „Aș fi tentat să-l întreb pe domnul Georgescu dacă poate face diferența dintre watt și volt, dar răspunsul este evident, având în vedere nivelul ideilor pe care le prezintă. Sincer, aceste afirmații sunt atât de absurde încât nu merită nicio atenție. Cu toate acestea, problema cu energia este că este un domeniu extrem de tehnic și lucrurile pot fi greu de explicat.”
„În domeniul energiei, suveranismul implică independența față de alții, să fim „prin noi înșine”. Acesta este obiectivul meu. De aceea am lansat cel mai ambițios program de investiții în sectorul energetic românesc din ultimii 34 de ani, obținând 14 miliarde de euro atrase de echipa mea și proiectând peste 17.000 MW în diverse faze de dezvoltare: 10.000 MW din surse solare și eoliene, 2200 MW nucleari, 3500 MW din gaz, 1000 MW pentru stocare, 500 MW hidroenergie. Anul acesta, ne propunem să aducem online peste 2500 MW din centrale noi, în urma recordului de 1200 MW de anul trecut. Practic, dacă continuăm pe această traiectorie, România își va dubla capacitatea de producție până în 2032, asigurând o energie mai sigură și facturi mai mici pentru populație și companiile românești. Pe durata mandatului meu, nu am închis nicio unitate pe cărbune, ba chiar am finalizat Grupul V Rovinari, după 10 ani de blocaje, și am salvat Complexul Energetic Valea Jiului.
Burduja mai argumentează că propunerile lui Georgescu privind resursele energetice sunt de a nu exploata gazele de la Neptun Deep, ci de a importa gaz ieftin de la ruși, ceea ce contravine conceptului de suveranism și creează dependență: „să fim la mila lor și să ne trezim că ne închid robinetul când ne e lumea mai dragă și când e iarnă mai aspră”. „Investițiile pe care le-am inițiat sunt finanțate în mare parte din fonduri europene. De asemenea, sunt investiții private de amploare, precum centrala pe gaz de la Mintia de 1750 MW, demarată în 2022, care va fi cea mai mare din Europa. Este o investiție privată în proporție de 100%, deoarece statul nu ar trebui să fie implicat în tot și în toate (am văzut cum s-a terminat asta în anii de totalitarism), ci să stimuleze investițiile private, în beneficiul românilor”, a subliniat Burduja. La final, ministrul Energiei menționează că „România își joacă viitorul anul acesta”, între Orient și Occident. „Dependență sau independență? Să depindem noi de alții sau să depindă alții de noi? Cum vom răspunde? Realitatea este că România se îndreaptă pe un drum corect pentru a avea o cantitate suficientă de energie la un preț accesibil, atât pentru nevoile noastre interne, cât și pentru export către țările vecine și Europa. Acest lucru deranjează mulți, dar este direcția corectă.”