autor: Alina Georgescu Alllinna@gmail.com
Postat: 02.01.2025 , 03:36 pm

Business

Dezvăluirile ministrului Energiei despre exportul de energie în Moldova

Țara noastră trimite electricitate și gaze naturale în Republica Moldova doar după ce își acoperă necesitățile interne, a dezvăluit Sebastian Burduja. Acesta a subliniat că a făcut aceste precizări pentru a contracara "propaganda dăunătoare". "Anul 2025 să aducă bucurie, energie pozitivă și împlinirea viselor, alături de cei dragi. Îmi doresc, mai mult decât orice, să continuăm să ne îndreptăm spre independența energetică a țării noastre. Asta înseamnă să fim autonomi și să nu depindem niciodată de alții. Astăzi este o zi semnificativă, deoarece gazul rusesc nu mai tranzitează prin Ucraina. Rusia a folosit energia ca instrument de șantaj de-a lungul anilor, amenințând cu închiderea robinetului. Și continuă să o facă. Cei care visează la gazul rusesc ieftin trebuie să înțeleagă că libertatea nu are preț. Fără independență energetică, nu poate exista nici libertate, nici securitate națională", a scris Burduja miercuri pe Facebook.

În aceste momente dificile, suntem solidari cu frații noștri din Moldova", a subliniat ministrul Energiei. "Gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, creând un deficit de aproximativ 600 MW pentru Republica Moldova, care încearcă să acopere acest gol cu o producție locală de circa 300 MW. Am discutat zilnic cu toți cei implicați: Prim-ministrul Dorin Recean, care este și ministru interimar al energiei la Chișinău, comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen, și alte entități din sectorul energetic românesc. Cum sprijină România? NuclearElectrica a încheiat un contract pentru a furniza 100 MW peste Prut. Sunt negocieri în curs cu OMV Petrom pentru 100 MW de la centrala pe gaz de la Brazi și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200 MW. De asemenea, există achiziții de energie electrică de pe piața OPCOM din partea Moldovei. Capacitatea de export a României către Moldova este de 315 MW prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care traversează Prutul. În plus, Moldova a obținut o creștere a capacității transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare a capacităților neutilizate. Această inițiativă, confirmată de ENTSO-E, este esențială pentru a acoperi cererea", a explicat ministrul.

El a menționat că Republica Moldova are asigurată aprovizionarea cu gaze naturale. "În ceea ce privește gazele naturale, Moldova și-a securizat necesarul de consum. Există stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, suficient pentru a acoperi consumul în perioadele reci de iarnă", a adăugat Burduja. Pentru a contracara propaganda dăunătoare, ministrul Energiei reiterează: "Mesajul României este clar - frații rămân mereu uniți. Suntem meniți să fim împreună și alături de Europa. Așa va fi mereu. Împreună, înainte", a concluzionat Sebastian Burduja.

Tags:   rusia   electricitate   republica moldova   ucraina   gaze naturale   ministrul energiei   sebastian burduja

Comentarii

Ultimele anunturi Zapp ADS

>